Ukraina – Ny nation med stor erfarenhet!

Publicerad:

Experterna ställde sig aningen fundersamma när det blev klart att Ukraina skulle arrangera fotbolls-em tillsammans med Polen. Polackerna har en stolt historia med både mästerskapsmedaljer och fantastiska spelare, vad har egentligen Ukraina mer än Shaktar Donetsks uefacupseger 2009 och Andriy Shevchenko. Egentligen mer än man först kan tro om man bara bläddrar lite noggrannare i historien.

1935-1991 existerade inte Ukraina som ett eget land utan de var då en del av Sovjetunionen. Detta innebar att både klubbar och spelare representerade Sovjet istället för Ukraina. Sovjetunionen hade väldigt stora framgångar med b.la. två os-guld, det man ska komma ihåg är att stommen i det sovjetiska landslaget bestod av ukrainska spelare. En av de mest framträdande av dessa sovjet-ukrainare är nuvarande förbundskaptenen Oleg Blochin. När sedan sovjetimperiet föll borde således Ukraina ha grunden till ett riktigt bra landslag men riktigt så enkelt skulle det inte visa sig att vara. Bristen på organisation var en faktor, vem var det som egentligen skulle leda landslaget. Att Ryssland ansågs vara sovjets officiella efterträdare gjorde inte saken bättre då det var ryssarna som fick ta över rankingpoängen från Sovjet. Den kanske största orsaken var att ukrainskt födda spelare som exempelvis Andrei Kanchelskis och Viktor Onopko valde att spela för Ryssland istället för Ukraina.

VM 2006 blev landets första mästerskap och det slutade med succé då laget tog sig ända till kvartsfinal. Efter succén valde Blochin att sluta som förbundskapten, och då misslyckades landet med att kvala in till både EM 2008 och VM 2010. Detta fick fotbollsförbundet att agera genom att locka tillbaka succécoachen Blochin igen. Stärkta av Dynamo Kievs & Shaktar Donetsks europaframgångar samt av em-arrangemanget så strålar landslaget av självförtroende. Tittar man t.ex. på Blochins uttagna trupper så är 20 av 44 valda spelare hemmahörande i Dynamo eller Shaktar.

Den 10 augusti kommer Charkiv att täckas i blågula flaggor för då kommer våra blågula hjältar för att träningsspela mot det ukrainska laget. Sverige som för tillfället är tredje målfarligast i Europa kommer till spela utan Zlatan och Mellberg som har fått ledigt av förbundskapten Hamrén. Ukraina däremot kommer till spel med många intressanta spelare som svenskarna får se upp med. Tänkte nu berätta om några ukrainska spelare att hålla koll på.

Jaroslav Rakitskij som spelar för Shaktar är en ung och väldigt lovande mittback som många av Europas storklubbar följer. Han var även med i u21-em som avgjordes i Danmark tidigare i år. I skadade Chygrynskiys frånvaro så lär Rakitskij bilda mittlås med Rusol.

Oleksandr Sjovkovskyj har massor av erfarenhet efter att ha vaktat målet i både landslaget och Dynamo Kiev under många år. Han har varit på gång till andra klubbar under karriären men ändå blivit kvar i Kiev hela karriären och hjälpt klubben att nå framgång. Här får Sverige en klurig nöt att knäcka.

Anatolij Tymosjtjuk är en stark bollvinnande mittfältare som vunnit Uefacupen med Zenit Sankt Petersburg men som numera spelar för tyska storklubben Bayern München. Mittfältaren är även en stor ledare på plan, han var faktiskt lagkapten i Zenit när de vann Uefacupen.

Artem Milevsky ses som Shevchenkos ersättare och han får verkligen bra träning i hur man blir en bra målskytt då han spelar med Sheva i Dynamo. Frågan är hur länge till han stannar i Dynamo innan han provar sina vingar i en annan liga.

Andriy Shevchenko är den stora stjärnan i Ukraina. Hans meriter är oerhört imponerande med bl.a. champions leaguevinst, skytteligasegrare i Italien, italiensk mästare, Le ballon d’or( France football pris till världens bästa spelare), samt fem ligatitlar med Dynamo Kiev. 2006 betalade Chelsea över 400 miljoner för att få honom att lämna Milano för London. I oktober 2010 hade han gjort 45 mål på 101landskamper vilket är väldigt imponerande. Eftersom han slutar i landslaget efter em2012 så kan vi nog räkna med en oerhört tänd Shevchenko under de återstående matcherna han har kvar att spela.

Ja detta var alltså några spelare i det ukrainska laget som jag tycker man ska hålla ett extra öga på men vem vet kanske presenterar sig någon annan. Det ska också bli intressant att se vilka som kommer sticka ut i det svenska laget. Vilka profilerna blir får vi vänta med att se till den 10 augusti. Då får vi svaret på vilken blågul fana som får sväva lite högre i alla fall för tillfället.

Adam EdvardssonLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.