Sveriges chanser att bli bästa 2:a

Publicerad:

Efter den oväntade förlusten mot Ungern så blev det plötsligt osäkert om Sverige längre har någon chans att bli bästa 2:a. Vi vill se över Sveriges chanser för just detta.

Just nu är Sverige den 3:e bästa tvåan på 2,14 poäng (i snitt). Före ligger enbart Kroatien (2,29 poäng) följt av Norge (2,17 poäng) . Det är sedan ett ganska stort hopp ner till Bosnien och & Turkiet på 1,86 poäng.

Om vi spekulerar  och räknar på möjligt utfall för de 5 nu bästa 2:orna så kan vi titta på Sveriges möjligheter att ta sig vidare som bästa 2:a.

Sverige möter San Marino & Finland borta, samt Holland hemma. Ett rimligt utfall här är att Sverige vinner sina bortamatcher, men förlorar hemma mot Holland. Sverige hamnar då på ett poängsnitt på 2,1.

Tittar vi sedan på Kroatien, så spelar de mot Israel (Hemma), Grekland (Borta) och Lettland (Hemma). Ett troligt utfall är här att Kroatien vinner mot Israel & Lettland samt förlorar mot Grekland. Då landar Kroatien på 2,2 poäng i snitt. Det krävs alltså ett oavgjort resultat mot Israel eller Lettland (utöver förlusten) för att Sverige ska hamna över Kroatien.

För Norges del är det kvar en bortamatch mot Danmark och sedan avslut hemma mot Cypern. Danmark vill också nå andraplatsen och är enbart 3 poäng efter med en match mindre spelad, så där blir det en tuff match. Oavgjort mot Danmark och vinst mot Cypern gör att Norge blir 2:a i gruppen med ett snittpoäng på 2,13. Problemet här är är att Norge behöver då dessutom förlora mot Danmark eller spela oavgjort mot Cypern för att Sverige ska hamna före.

Bosnien får det tufft att ta sig förbi Sverige då man möter Frankrike i en av sina återstående matcher. Turkiet har också en svår situation då man möter suveräna Tyskland den 7:e oktober.

Det är alltså inte kört att kunna bli bästa 2:a, men det krävs lite tur. Tvåa i gruppen (före Ungern) blir vi definitivt.

Sammanfattning över snittpoängen för grupptvåorna
Grupp A
Turkiet – 1,86 poäng

Grupp B
Irland & Slovakien – 2 poäng i snitt (ligger på delad andraplats)

Grupp C
Slovenien – 1,38 poäng

Grupp D
Bosnien – 1,86 poäng

Grupp E
Sverige – 2,14 poäng

Grupp F
Kroatien – 2,29 poäng

Grupp G
Montenegro – 1,83 poäng

Grupp H
Norge – 2,17 poäng (samma poäng som ledande Portugal)

Grupp I
Tjeckien – 1,67 poängLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *