Sverige kommer inte att köra över Moldavien

Publicerad:

Henrik Modén arbetar som oddssättare på Svenska Spel och sätter bland annat odds på landskamper. Inför den stundande matchen mot Moldavien berättar han hur en oddssättare jobbar inför en landskamp och vad han tror om Sveriges chanser. Det verkar inte vara någon promenadseger om vi ska tro hans ord men Sverige är favoriter.

Henriks jobb som oddssättare går ut på att följa fotboll både i Sverige och utomlands för att kunna sätta sig in matcherna på bästa sätt. Han är en av de som sätter oddsen på landskamper hos Svenska Spel och man kan tänka sig att de jobbar på något speciellt sätt när det vankas landslagsmatcher på spelkupongerna.

Skiljer sig arbetet med landskamper gentemot den ”vanliga” serielunken?
– Nej, inte direkt, men det är svårare att sätta odds på landskamper än på nationella ligamatcher. Det beror på att landslagen spelar mycket färre matcher än klubblagen och det är därför svårare att bedöma deras styrka, säger han.

För att kunna sätta rättvisa odds på de svenska ligorna har oddssättarna regelbundet kontakt med klubbarna och tränarna för att få den senaste informationen. När det istället gäller andra matcher, från till exempel Premier League, La Liga, Serie A eller landskamper jobbar man istället till största del med att hämta information via nätet. Det kan handla om allt från lagens tidigare möten, avstängningar, skador och tänkbara startelvor – ett riktigt detektivarbete med andra ord.

Kommer Sverige köra över Moldavien?
– Någon överkörning kommer det inte att bli, Sverige är favoriter och bör ha goda chanser att vinna, men någon storseger tror jag inte på. Moldavien förlorar sällan stort på hemmaplan, berättar Henrik.

Sverige ligger just nu tvåa i gruppen efter Holland. Har landslaget någon chans att gå vidare från gruppen?
– Att vinna gruppen blir väldigt svårt, sannolikt måste vi vinna resten av våra matcher och dessutom ta in ett antal mål på Holland, säger han. Däremot finns det goda chanser att bli tvåa och då har vi möjlighet att kvalificera oss genom play-off eller som bästa tvåa, avslutar Henrik.

Svenska Spel erbjuder följande odds

Spelstopp 3/6 Kl. 20:29

Resultat Odds
Moldavien vinner 6.40
Oavgjort 2.45
Sverige vinner 1.45Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *