Sverige i EM-slutspel

Just nu kämpar Sveriges herrlandslag i fotboll om en plats i Europamästerskapet (EM) 2016. Det är den 15:e upplagan av den paneuropeiska fotbollsfesten som anordnas vart fjärde år sedan 1960. Turneringen kommer att äga rum mellan fredagen den 10 juni och söndagen den 10 juli i Frankrike. Sverige har misslyckats kvala åtta EM-slutspel. Och det finns en anledning till det – antalet deltagande lag.

Genom åren har EM vuxit gradvis vad gäller antal fotbollslandslag som är med i slutspelet. De fem första EM-upplagorna avslutades med en finalturnering där fyra lag spelade två matcher vardera – två semifinaler samt final eller match om tredje plats. Det var enormt svårt att nå slutspelet. Sverige debuterade i play-off kvalet 1964. Efter vinster mot Norge och Jugoslavien blev det förlust i kvarten mot Sovjet.

Till 1968 ändrades turneringens kvalformat från play-off till gruppspel. Sverige blev placerad i en grupp med Norge, Bulgarien och Portugal och slutade trea. Bulgarien gick vidare ur gruppen, men förlorade mot Italien i kvartsfinalen och fick därmed inte åka till slutspelet.

De tre nästföljande mästerskapen gav Sverige ytterligare tre tredjeplatser under kvalen. I kvalet till EM 1972 hamnade vi efter Italien och Österrike och i kvalet till EM 1976 blev vi passerade av Jugoslavien och Nordirland. Den tråkiga traditionen fortsatte till 1980 då Tjeckoslovakien fick åka till Rom och spela i slutspelet, medan Frankrike knep andraplatsen i gruppen.

1980 utökades slutspelet till åtta lag som alla fick spela tre matcher var i två Round-Robin grupper. Två lag från varje slutspelsgrupp kvalificerade sig vidare till semifinaler. Det kunde då tyckas att det skulle bli enklare att kvalificera sig.

Det hjälpte dock inte Sverige som ändå misslyckades med att gå vidare ur gruppen de två nästföljande mästerskapen. 1984 var vi väldigt nära då Rumänien snodde EM-platsen mitt framför näsan på oss. Både 1984 och 1988 slutade vi på en andraplatsen i gruppen.

1992 fick vi i Sverige äran att stå värd för hela EM-festen. Landslaget blev därför direktkvalificerat till slutspelet och där blev det en succé. Vi vann galant gruppen efter segrar mot England och Danmark på Råsunda. I semifinalen blev det tyvärr förlust mot Tyskland med 2-3.

1996 var det dags för ytterligare en fördubbling av deltagande landslag. I det tionde EM-slutspelet i England deltog sexton lag. Biljetten till fotbollens hemland missade vi efter katastrofkvalet där vi förlorade mot Turkiet, Schweiz och Ungern – återigen slutade vi trea i kvalgruppen.

Nu – tjugo år senare – har UEFA (Europeiska fotbollsfederationen) fattat ett nytt historiskt beslut. För första gången någonsin är det inte mindre än 24 nationer som är med i EM-slutspelet i Frankrike. För oss i Sverige räcker det väl med sexton lag kan man tycka. Sverige har varit med i fem EM-slutspel genom tiderna med detta format – 1992 (direktkvalificerade), 2000, 2004, 2008, 2012. Vi missade alltså inte ett enda slutspel sedan antalet lag utökades till sexton med undantag för den första upplagan 1996 i England.

EM 2000 i Belgien/Holland vill vi nog minnas mest för att artisten E-Type fick äran att spela in den officiella turneringslåten ”Campione 2000”. Sverige gjorde ett fantastiskt kval och vann sin kvalgrupp för första gången någonsin med bara ett insläppt mål på åtta matcher. I slutspelet blev det en tung förlust mot Belgien i första matchen och sedan ett intetsägande 0-0 mot Turkiet. Italien satte spiken i kistan för Sverige i tredje gruppmatchen genom en knapp seger med 2-1.

EM 2004 i Portugal var en trevligare historia. Sverige vann sin kvalgrupp igen och gick gruppen i slutspelet. Italien skickades hem av Zlatans osannolika klackmål och en 2-2 match mellan Sverige och Danmark som av många ansågs vara uppgjord då just det resultatet gav både Sverige och Danmark en varsin plats i kvartsfinalen. Där tog det dock stopp för båda lagen. Sverige förlorade tappert mot Holland på straffar, medan Danmark fick storstryk av Turkiet med 3-0.

Till EM 2008 i Schweiz/Österrike kvalificerade sig Sverige i och med en andraplats i gruppen efter Spanien. Både Nordirland och Danmark hade goda chanser att hindra Sverige från att gå vidare. Matchen som vi minns bäst från gruppen var skandalmatchen mot Danmarken på Parken i Köpenhamn där en supporter sprang in på planen och attackerade domaren under matchens sista minuter. Sverige blev därför automatiskt tilldömd 3-0 seger. Spelet som vi borde vara mest stolta över var dock vinsten över Spanien med 2-0 utan Zlatan på plan. Spanien ställde upp med namrika spelare som Casillas, Ramos, Torres, Fabregas, David Villa, Iniesta och Puyol, men lyckades inte göra mål på målvaktande Rami Shaaban. I slutspelet hamnade vi i grupp D med Spanien (igen!), Ryssland och Grekland. Tyvärr blev det en förlust mot Ryssland i den tredje och direktavgörande gruppmatchen.

Sverige fick inga stora problem med att kvala in till EM 2012 i Polen och Ukraina. Vi slutade som tvåa efter Holland i gruppen och gick vidare till slutspelet som bästa tvåa utan behöva spela play-off kval. Det gick inte lika bra i slutspelet. Det blev en chockförlust mot Ukraina i första matchen med två mål av veteranen Sjevtjenko. Sedan vände England från ett 1-2 underläge till en 3-2 vinst efter mål av Walcott och Welbeck vilken innebar Sveriges sorti från turneringen. I en betydelselös match mot Frankrike vann vi dock med ett mål av Zlatan mål som blev framröstat till turneringens vackraste.

Historiskt sett har Sverige inte presterat lika bra i EM-sammanhang som i VM. Vi har erövrat hela tre medaljer under VM genom åren – hemmasilver 1958 samt två bronsmedaljer 1950 och 1994. I EM-slutspel har Sverige inte lika mycket att skryta med: en semifinalplats under hemma-EM 1992. Kanske blir det en ändring på detta under EM i Frankrike 2016? Först måste vi dock gå vidare i kvalgruppen. Vad sannolikheten är att vi gör det, och att Zlatan får en sista chans att ta en titel med landslaget, kan läsa mer om på oddsbook.se.

Sverige spelar i kvalgrupp G med Moldavien, Liechtenstein, Montenegro, Österrike och Ryssland. Chanserna att vi går vidare ur gruppen är stora då det är betydligt större att kvalificera sig nu när antalet länder som får delta i slutspelet ökat till 24. Österrike och Ryssland är våra svåraste motståndare om resan till Frankrike. Misslyckas vi med att knipa en av de första- eller andraplaceringarna, som automatiskt ger en biljett till slutspelet, får vi med stor sannolikhet spela en play-off runda där lag som Albanien, Ungern, Slovenien och Israel kan vänta. Nu när hela 45% av medlemsländerna i UEFA (24 av 53) når slutspelet vore det en katastrof för vårt landslag att missa en slutspelsplats.

Tyvärr får du hålla dina tankar för dig själv denna gången. Kommentarfältet är nämligen stängd.