Resa & boende Ukraina

Kortfakta Ukraina
Tidszon: +2
Städerna som EM spelas i är: Kiev, Lviv, Donetsk & Kharkiv.
Valuta: Ukrainsk Hryvnia. USD eller EURO är mer gångbart än kronor när man vill växla i Ukraina. Man kan också göra kontantuttag med Master Card eller Visakort. Det finns gott om bankomater i Ukraina. 1 SEK är ca 1,20 UAH.

Flyga till Ukraina
Ukraina är närmare än vad man tror och det tar bara 2 timmar om man väljer att flyga direkt från Arlanda till Kiev. Urvalet av flygbolag som flyger med mellanlandning till alla destinationer är stort och en enkelresa från Arlanda till Kiev kostar från 850 kr/person.

Åka bil till Ukraina
För de som vill åka bil är det bäst att åka genom Polen (som gränsar mot Ukraina). Från Polen kan man även åka buss eller tåg till Ukraina och de bästa buss- och tågförbindelserna finns mellan Warszawa och Lviv. Billigast är att resa med nattbuss som avgår varje kväll i vardera riktning. Tänk dock på att det kan ta lång tid att passera gränsen för dem som reser med bil eller buss.

Åka bil i Ukraina
Vägarna i Ukraina har tidigare haft en ganska dålig standard, men omfattande renoveringsarbeten inför EM har gjort att vägförbindelserna mellan EM-städerna numera är bra.

Kiev
Kiev är en pulserande storstad som sjuder av liv och lockar besökarna från Europas alla hörn. Här finns något för alla, oavsett om du föredrar museer eller spektakulära nattklubbar.

En kvartsfinal och EM-finalen kommer att spelas på Kievs olympiastadion som tar över 70 000 åskådare och är Ukrainas största stadion. Stadion invigdes den 8 oktober 2011 efter tre års renoveringsarbeten som gav arenan ett modernt utseende, med en genomskinlig glasfasad och tak som täcker alla åskådarplatser.

Avstånd till andra arenor som används under EM-2012:
Kharkiv – 480 km
Lviv – 540 km
Donetsk – 700 km
Warszawa – 820 km
Wroclaw – 1090 km
Poznan – 1140 km
Gdansk – 1190 km

Lviv
Lviv är en miljonstad i västra Ukraina nära gränsen till Polen. Den vackra stadskärnan utgör en kulturhistorisk skattkammare, med flera sevärdheter och en skiftande arkitektur. Staden har en mycket trevlig karaktär och gatorna kantas av talrika kaféer och restauranger.

Tre av gruppmatcherna under Fotbolls-EM 2012 kommer att spelas på Lvivs fotbollsarena som är helt nybyggd och har en publikkapacitet på 30 000.

Avstånd till andra arenor som används under EM-2012:
Warszawa – 385 km
Kiev – 540 km
Wroclaw – 620 km
Poznan – 700 km
Gdansk – 725 km
Kharkiv – 1015 km
Donetsk – 1175 km

Donetsk
Donetsk är en relativt grön industristad som ligger i östra Ukraina. Staden är känd för sin gruvnäring varifrån namnet av det lokala fotbollslaget Sjachtar Donetsk kommer (på svenska: ”Donetsk kolgruvearbetare”).

Donbas Arenan i Donetsk ligger i stadens centrum och är Sjachtar Donetsk hemmaarena. Arenan har en publikkapacitet på 50 000 Och har fått 5 stjärnor av UEFA, den första 5-stjärniga arenan i Ukraina och den näst största stadion i Ukraina efter Kievs Olympiska Stadion. På Donbas Arean kommer bland annat en av semifinalerna att spelas den 27 juni 2012.

Avstånd till andra arenor som används under EM-2012:
Kharkiv – 315 km
Kiev – 700 km
Lviv – 1175 km
Warszawa – 1465 km
Poznan – 1785 km
Wroclaw – 1750 km
Gdansk – 1810 km

Kharkiv
Kharkiv är Ukrainas näst största stad och hem för den kända fotbollsklubben Metalist Kharkiv. Staden ligger i landets nordöstra del och förbindelserna hit är goda, med såväl flyg, tåg som bil. Observera dock att Ukraina är ett stort land och att åka hit från Polska gränsen med bil tar cirka 10 timmar.

Avstånd till andra arenor som används under EM-2012:
Donetsk – 315km
Kiev – 480 km
Lviv – 1015 km
Warszawa – 1250 km
Poznan – 1570 km
Wroclaw – 1515 km
Gdansk – 1600 km

Billigt & bra
Äta billigt och gott kan man på någon av restaurangerna som tillhör kedjan ”Puzata Hata”. En lunch kostar runt 30SEK inkl. dryck. Dessa restauranger, som serverar inhemsk mat, finns i centrala delar av Kiev, Lviv och Kharkiv.

Visum
Visum behövs inte för EU-medborgare.

Pass
Kontrollera att passet är helt. Många pass som tillverkades i Sverige 1998-2003 har ett konstruktionsfel som gör att fotobladet lätt släpper i limningen eller spricker. Pass som börjar gå sönder anses ogiltiga och kan medföra att man blir stoppad vid gränsen. Om fotobladet börjat släppa kan man reklamera det hos passmyndigheten.

Följ länken resa till fotbolls-EM för att komma till vår samarbetspartner Östresor som kan arrangera såväl resa som boende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *