Oavgjort i öppningsmatchen

Publicerad:

Det blev en riktigt bra öppningsmatch i det här mästerskapet som slutade 1-1. Polen började bra och i halvtidspausen var det inte många som trodde att Grekland skulle ta poäng. Men Grekland kom igen och gick av planen mer än nöjda. Polen ska inte vara nöjda.

För några dar sen skrev jag att Polens tre nyckelspelare måste lyckas för att Polen skulle gå långt (se artikeln här). Så blev inte fallet. De två utespelarna som jag hade plockat ut som nyckelspelare, Jakub Blaszczykowski och Robert Lewandowski, spelade visserligen riktigt bra och sågade sig igenom Greklands försvar flera gånger. Annat var det med den tredje nyckelspelaren, Wojciech Szczesny, som inte tillförde mycket. Målvakten behövde nästan inte göra något alls i första halvlek, och när han väl fick chansen i andra halvlek så gick det käpprätt åt skogen. Och då menar jag verkligen käpprätt åt skogen. Men vi kommer till det, först lite kort om matchen.

Polen började precis enligt matchplanen. I ett högt tempo och med ett bra passningsspel så lyckades man, till publikens stora förtjusning, skapa många chanser. Men det var först i den 17:e minuten som Naradowy-stadion exploderade på riktigt. Om ljudnivån hade varit hög innan så vet jag inte den blev sen. Det var med andra ord en drömstart för Polen. Inte blev det sämre av att det var Lewandowski som gjorde målet. Snacka om att kunna leverera under press!

Sen kändes det som att Polen slappnade av lite och Grekland började sakta men säkert äta sig in i matchen. Men så, när det bara återstod några minuter av första halvlek, så kom en mycket omtalad situation. Det börjar med att Polens Damien Perquis får bollen på armen efter ett inspel från höger, men domaren låter spelet gå vidare. I nästa situation får Greklands mittback Sokratis Papastathopoulos fick sitt andra, högst tveksamma, gula kort i matchen och visades ut. De Grekiska spelarna protesterade vilt, men inget hjälpte. I halvtid stod det alltså 1-0 till Polen och inget tydde på att Grekland skulle kunna hämta upp underläget.

Efter paus kvitterade Grekland ganska fort genom inhoppande Dimitris Salpingidis. Ett mål som Polens målvakt kanske borde ha varit bättre med på. Han gick ut för att ta ett inlägg, men inlägget stannade på en försvarare och Salpingidis kunde lätt slå in bollen i ett till synes öppet mål.

Men det skulle bli värre. I den 69:e minuten kom han fel ut i ett friläge och fällde den framrusande Greken. Solklar straff och utvisning, och Szczesny hade gjort bort sig rejält i sin mästerskapsdebut.

Nu räddade visserligen PSV Eindhovens Przemyslaw Tyton straffen och matchen slutade 1-1, men det finns ändå en del frågetecken runt det polska laget.

Ett av frågetecknena är om laget verkligen håller. Om man inte lyckas stänga en match mot Grekland när man är en man mer på planen, hur ska det då gå mot t.ex. Ryssland? Det var också så att det polska spelet bara var riktigt bra i 20-25 minuter. Sen var Grekland nästa lika bra. Ska man hålla i ett EM så måste man kunna spela bra hela matchen.

En annan viktig fråga är hur det ska gå utan Szczesny mot Ryssland? Szczesny är ju en av Polens absolut bäste spelare och utan honom klarar de sig inte långt.
Så nu gäller det för Polen att ladda om och ta minst en poäng mot Ryssland. Och i den matchen måste de spela bra hela matchen. Annars är jag rädd för att EM kan bli en riktigt tråkig historia för Polsk del.

Mathias Bengtsson, 14 år
Gagnef (Dalarna)



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *