Läsares insändare: Hur ska Sverige lyckas?

Publicerad:
Insändare and tagged , , , . Bookmark the permalink.

För att fotbolls-EM i sommar ska bli en rolig turnering för svensk del så krävs det tre saker:
1.Att Zlatan gör sitt bästa mästerskap i modern historia.
2.Att Hamrén lyckas knåpa ihop en hyfsad backlinje.
3.Att landslaget har lite flyt genom hela turneringen.
Om det där händer, så kan Sverige gå riktigt långt.
Men jag skulle inte tro det. Inte alls faktiskt.

Svenska landslaget i fotboll blir bara sämre och sämre. De var riktigt bra i Portugal 2004, lite sämre i Tyskland 2006, i Österrike/Polen 2008 så kom man inte ens till kvartsfinal och när det var VM i Sydafrika så var Sverige inte ens där. Det känns som att det var en tillräckligt stor bragd av Sverige att över huvud taget kvalificera sig till EM. Om de sen vinner någon match så ser jag det bara som en bonus.

Vissa tror att den första matchen mot Ukraina blir en nyckelmatch. De menar att om bara Sverige vinner den så kan landslaget gå hur långt som helst. Jag hör inte till den kategorin. Jag tror snarare att den matchen blir den lättaste av dom alla. Ukraina är inte någon höjdarnation i fotboll och om de inte hade fått en gratisbiljett för att de var värdnation, så tror jag inte de hade lyckats kvalificera sig till turneringen. Det kommer visserligen vara slutsålt och ett riktigt bra tryck på läktaren, men det betyder också att Ukraina kommer att ha en enorm press på sig. Experterna i Ukraina anser dessutom att matchen mot Sverige blir den lättaste, vilket inte heller minskar pressen på Ukraina.

I EM 2008 pratades det också om att första matchen, mot Grekland, skulle bli en nyckelmatch. Då spelade Sverige riktigt bra och vann (2-0), men ni minns hur det gick sen. Två matcher senare var Sverige utslagna och fick boka biljetter hem. Jag tror istället den andra matchen mot England blir en nyckelmatch. Den matchen ger ett kvitto på hur bra Sverige är och om de lyckas vinna mot England så tror jag de kan få tillräckligt med självförtroende för att vinna mot Frankrike också och därmed gå vidare från gruppen. Men, som sagt, det låter lite för otroligt för att vara sant.

Sveriges största problem de senaste åren har varit backlinjen. Olof Mellberg och Daniel Majstorovic har varit givna mittbackar i flera år, men det finns inga givna ytterbackar. Mikael Lustig spelar för det mesta på högerkanten, men på vänsterkanten finns det ingen bra kandidat. Den givna mittbacken Daniel Majstorovic drog i slutet av februari av både korsbandet och inre ledbandet, vilket gör att han inte kan spela EM.

Om jag skulle vara förbundskapten skulle jag satsa på en backlinje bestående av Mikael Lustig, Olof Mellberg, Andreas Granqvist och Martin Olsson. De två förstnämnda anser jag är givna. Andreas Granqvist valde jag för att jag tycker han är stabil och rutinerad, vilket kan vara viktigt i sådana här sammanhang och Martin Olsson har varit bra i kvalet till EM och har dessutom en bra säsong bakom sig, så jag tycker nästan det vore tjänstefel av Hamrén att inte låta honom starta mot Ukraina. Något som är lite lustigt är att de fyra spelarna i min backlinje har nummer 2,3,4 och 5 i landslaget, men det hade inget med mitt val att göra (ifall någon skulle tro det).

När det gäller mittfältare och anfallare har Sverige faktiskt ett ganska bra lag, så det är egentligen inte så mycket att oroa sig för. Det viktiga är dock att man inte bygger laget för mycket på Zlatan. Han är visserligen lagets helt klart största stjärna, men det är alltid farligt att bygga laget på en enda spelare. Vad skulle t.ex. hända om han blev skadad? Eller om motståndarlaget lyckas markera honom så hårt att han helt försvinner från matchen? Eller, ännu värre, om han bara inte lyckades prestera? Den sista frågan tycker jag är mest intressant. Det är faktiskt ingen självklarhet att Zlatan ska prestera i landslaget. Många gånger har han gjort riktigt dåliga matcher i den blågula tröjan.

Oavsett om man bygger laget på Zlatan eller inte, så är det otroligt viktigt att Erik Hamrén får honom att prestera. För om lagets kapten och stjärna inte presterar, då sprider det sig snabbt en osäkerhet inom laget som gör att alla får svårt att prestera på topp.

Det viktigaste för landslaget är alltså att Zlatan fungerar, och att försvaret fungerar. Jag tror faktiskt inte det. Mitt tips blir att England vinner gruppen, Frankrike kommer tvåa och Sverige blir, tyvärr, bara trea. Chansen för att Sverige går till kvartsfinal är så mycket mindre än risken för att man åker åker ur redan i gruppspel.

Mathias Bengtsson, 14 år
Gagnef (Dalarna)

Om du har en nyhet, åsikt eller videoklipp som du tycker vi ska posta, mejla i så fall till info@fotbollsem-2012.seLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *