Läsares insändare: Därför tar sig Polen vidare

Publicerad:
EM 2012, Featured, Polen and tagged , . Bookmark the permalink.

Polen är det sämsta rankade laget i EM. De ligger bara 65:a på FIFA-rankningen och 32:a på UEFA-rankningen. Det kanske inte låter så imponerade, men det finns ändå några saker som får mig att tro att Polen faktiskt kan gå till kvartsfinal.

För det första så har Polen hemmaplan. EM är extremt stort i Polen och ni kan räkna med att publiken kommer ge sitt lag all hjälp de kan. Svartabörs-priserna för de billigaste biljetterna till Polens matcher ligger på 250 euro. Från början kostade de 35, så ni förstår vilken jättegrej det är för polska fotbollsfans.

För det andra så hamnade Polen i den lättaste gruppen. Ryssland, Tjeckien och Grekland är rena rama drömmen för deras förbundskapten Franciszek Smuda. Ryssland är rätt hyfsade, men de har ett ganska gammalt lag som är på väg neråt. Tjeckien har ett dåligt lag med få stjärnor och om Grekland skulle gå vidare från gruppen så vore det en nästan lika stor skräll som när de vann EM för åtta år sen. Polen har, till skillnad från Ryssland, en ung och lovande trupp. 15 av 23 spelare gör mästerskapsdebut i sommar.

Medelvärdet av Grupp A:s UEFA-rankning ligger på 16. Det kan jämföras med Grupp B, som har 4 i medelvärde om man räknar ut samma sak. Då är visserligen grupp B ”dödens grupp”-men ändå.

Det tredje som får mig att tro på Polen är att de har ett par riktigt bra spelare. Om de bästa spelarna gör en bra turnering så kan Polen lätt avancera från gruppspelet. Det finns framför allt tre nyckelspelare i laget; Wojciech Szczesny (målvakt), Jakub Blaszczykowski (mittfältare) och Robert Lewandowski (anfallare). Szczesny är ordinarie målvakt i Arsenal och helt klart en viktig kugge i förbundskapten Smudas lagbygge. Blaszczykowski är en av Borussia Dortmunds nyckelspelare och det var mycket tack vare honom som Dortmund vann både tyska ligan och cupen. I landslaget spelar han högermittfältare och det är han och Lewandowski som är tänkta att stå för Polens målskörd i årets mästerskap. Lewandowski då, han är väl kanske den som de allra flesta hoppas på. 24-åringen fick sitt stora genombrott i år och även han vann både cupen och ligan med Dortmund. Nu jagas han av både Manchester United och Bayern Müunchen, bara det säger väl en del.

Personligen tror jag Polen kommer tvåa i gruppen, efter Ryssland. Öppningsmatchen blir antagligen en nyckelmatch. En biljett till den kostar 500 euro på svarta börsen, så ni förstår vilket tryck det kommer bli. I kvartsfinalen tror jag dock att det tar stopp. Antagligen ställs de mot Tyskland eller Holland, som rankas tvåa respektive trea i Europa.

Att gå till kvartsfinal är även den officiella målsättningen i Polen, men vissa har högre
förväntningar. Landets idrottsminister tror t.ex. att laget går till semifinal, men den polske
sportjournalisten Przeglad Sportowy säger att idrottsministern inte vet något om fotboll:
-Alla bara skrattar åt henne, säger Sportowy till Aftonbladet.

Mathias Bengtsson, 14 år
Gagnef (Dalarna)

Om du har en nyhet, åsikt eller videoklipp som du tycker vi ska posta, mejla i så fall till info@fotbollsem-2012.seEn persons tanke har delats med!

  1. Pingback: Oavgjort i öppningsmatchen – Fotbolls-EM 2012 i Polen & Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *