Laget som inte gjorde en hel bra match

Publicerad:

Polen gjorde inte en hel bra match i Fotbolls-EM 2012. I alla tre matcherna var laget bra i första halvlek, för att sen vika ner sig och tappa matchen. I de två första matcherna lyckades de ändå få oavgjort och när den sista matchen i grupp A skulle spelas så hade Polen fortfarande en bra chans att gå vidare. Hela landet hoppades på Polen. Det höll i en halvlek. Polen spelade ut Tjeckien och borde ha varit i ledningen i halvlek. Men när spelarna kom in i omklädningsrummet och fick veta att Grekland hade tagit ledningen mot Ryssland med 1-0, så var det som om spelarna plötsligt började inse vilken situation de satt i. Plötsligt började de se saken från fel håll. De började tänka på vad som skulle hända om de inte skulle vinna, istället för att tänka på att de faktiskt ägde matchen och hade en god chans att gå vidare. De började bli rädda för att förlora.

I andra halvlek tog Tjeckien över och Polen fick allt svårare att spela sitt eget spel. De spelade riktigt dåligt. Polens spel var katastrofalt. Inte heller de två nyckelspelarna Blaszczykowski och Lewandowski höll för trycket. Polen gjorde, för att citera Aftonbladets Erik Niva, ”turneringens allra sämsta halvlek, inklusive både de irländska och svenska haverierna”.

Tjeckien gjorde till slut mål och EM var över för Polen. När domaren blåste i pipan och matchen var över var det klart att Tjeckien och Grekland går vidare från grupp A, istället för favoriterna Ryssland och Polen. De Tjeckiska spelarna gick in i omklädningsrummet och firade skrällen. Kvar på planen satt laget som inte kunde göra en hel bra match. Kvar satt ett Polen som inte höll för trycket. Som vek ner sig när det gällde som mest.
Polens förbundskapten Smuda masade sig till den obligatoriska presskonferensen där han fick frågan om han kunde förklara fiaskot för 40 miljoner polacker. Han hade inget svar. Istället meddelade han att han avgick med omedelbar verkan.

Polen kommer bli ihågkomna från den här turneringen som den favorittippade hemmanationen som kom sist i gruppen. De fick bästa tänkbara gruppmotståndare och nästan alla experter tippade att de skulle gå vidare. Jag var inget undantag. Jag hade tippat att Ryssland skulle vinna gruppen och att Polen skulle komma tvåa. Jag hade också skrivit att om Grekland gick vidare från gruppen vore det en lika stor skräll som när de vann hela EM 2004.

Jag hade helt fel.

Nu tror jag faktiskt Grekland kan gå riktigt långt i turneringen. Om laget fortsätter spela som de gjorde mot Ryssland så tror jag faktiskt de kan gå ända till semifinal och väl där fortsätta skrälla. Oavsett hur det går så kan Grekland åka hem och vara riktigt nöjda.
Polen? Nej, de kan absolut inte vara nöjda.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *