Kvalet till VM

Publicerad:

Om ungefär en månad så börjar de europeiska länderna att kvala in sig till VM. I övriga delar av världen har man redan hållit på att kvala under en längre tid.

Av totalt 53 afrikanska länder är det just nu 40 stycken kvar som spelar i grupper om fyra. Alla 10 gruppvinnare kommer sedan mötas två och två i play-off matcher där de segrande fem går till VM.

Det asiatiska kvalet började med 43 VM-sugna lag och numera är det endast 10 stycken kvar. Dessa lag spelar i grupper om fem där gruppvinnarna och grupptvåorna går vidare till VM. Grupptreorna får sedan göra upp om vem av dem som ska möta ett lag från Sydamerika i ett interkontinentalt play-off spel om ytterligare en plats.

Nord- och Centralamerika började sitt kval med 35 lag som numera består av 12 lag som spelar gruppspel i tre grupper. De som vinner och kommer tvåa i varje grupp får sedan spela i en ny grupp där de tre bästa lagen går direkt till VM och det fjärde bästa laget får spela play-off mot vinnaren i den Oceaniska kvalgruppen, som endast består av 11 lag.

Utöver Brasilien så har Sydamerika ytterligare 4,5 platser att fylla med sina 9 lag, som spelar i ett stort gruppspel där alla möter varandra både borta och hemma. Gruppens 4 bästa lag går vidare till VM, medan laget som tar femteplatsen får tävla om en plats mot ett asiatiskt lag.

Europa har 13 platser att erhålla i VM. Om Sverige lyckas knipa en av dessa återstår att se.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *