Kan vi få en ny nordisk bragd i EM?

Publicerad:

Våren är här och äntligen börjar fotbollssäsongen rulla igång på riktigt. Herrarnas landslag samlas under mars månad för sina första viktiga landskamper för året och uppladdningen inför sommarens EM är i startgroparna. För Sveriges del kommer våren bjuda på ett flertal träningslandskamper, men även en del matcher i det stundande VM-kvalet. För många av EM-lagen är denna uppladdning ingenting nytt, men för de lag som aldrig tidigare medverkat i mästerskapet är detta starten på en helt ny resa.

Ett av de lag som nu gör debut i turneringen är Finland, som under hösten 2019 lyckades kvalificera sig till sitt allra första internationella mästerskap på herrsidan. Det var inte länge sedan Island gjorde samma bragd när de tog sig till EM 2016. Här förvånade lagen de flesta genom att spela oavgjort mot både Portugal och Ungern samt ta en trepoängare i mötet med Österrike. Detta ledde till att laget placerade sig som tvåa i gruppen och var klara för slutspel. I åttondelsfinalen bjöd laget på mästerskapets största skräll när de slog ut stornationen England ur turneringen.

Två år senare tog sig det isländska landslaget till nästa stora turnering när de blev klara för VM i Ryssland. Här blev det inte en lika lyckad resa, men bara att ha spelat oavgjort mot en nation som Argentina är otroligt stort för en VM-debutant. Nu kommer vi tyvärr inte få se Island i sommarens EM, men förhoppningsvis kan Finland bjuda på en ny nordisk uppvisning. På den finska EM-sajten Jalkapallon-em.fi kan du följa lagets resa i sommarens stora fotbollsfest.

Förutom Finland kommer även Sverige och Danmark att vara med och representera Norden i Europamästerskapet. Sverige spelar som du säkert redan vet i grupp E där man ställs mot Spanien, Slovakien och Polen. Lagets matcher planeras att spelas i Bilbao och Dublin, där laget kommer att ha sin EM-bas. Det danska landslaget får dessutom fördelen att spela sina gruppspelsmatcher på hemmaplan i Köpenhamn. Här kommer man ta emot Ryssland, Belgien och – Finland! Ett riktigt nordiskt derby är vad vi kan vänta oss den 12 juni när mötet äger rum. Men redan den 29 maj tar Sverige emot Finland för en träningslandskamp på Friends Arena. EM-sommaren kan inte bli bättre än såhär!

PS. Redan nu står det klart att samtliga nordiska damlandslag är klara för EM nästa sommar!Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *