Inför Tjeckien-Portugal

Publicerad:
EM 2012, Headline and tagged , , . Bookmark the permalink.

Tjeckiens väg till Kvartsfinal
Tjeckien kom till kvartsfinal efter att, ganska oväntat, ha vunnit grupp A, där de flesta nog hade trott att Ryssland skulle stå som gruppsegrare. Men i sista matchen så vann Tjeckien mot Polen med 1-0, samtidigt som Ryssland förlorade mot Grekland med samma siffror. Det gjorde att både Tjeckien och Grekland gick vidare från grupp A.

Tjeckien inledde EM med att förlora med dunder och brak mot Ryssland (4-1). En förlust som gjorde att de flesta räknade ut laget och i det läget trodde nog ingen att Tjeckerna skulle stå som gruppsegrare. Men Tjeckien kom igen och vann övertygande mot både Grekland och Polen, och eftersom de nu vann gruppen så slipper de Tyskland i kvartsfinalen och får istället möta Portugal.

Portugals väg till Kvartsfinal
Det var också lite oväntat att Portugal skulle gå till kvartsfinal. Visst, de är ett bra lag, men de hamnade i ”dödens grupp” och där var det Tyskland och Holland som var favoriter. Men efter att Portugal vann mot Holland i sista matchen så var det klart; Portugal var vidare.

Portugal inledde, precis som Tjeckien, med en förlust. Sen ryckte man upp sig, och vann mot Danmark med knappa 3-2. När det var dags för den avslutande gruppspelsmatchen mot Holland, så skulle Potugal gå vidare om de vann. Oavgjort skulle också kunna räcka om Danmark inte vann över Tyskland i parallellmatchen. Ni vet hur det gick, Portugal slog Holland med 2-1 och behövde inte ens titta på vad resultatet blev i den andra matchen för att veta att de hade gått till kvartsfinal.

Nyckelspelarna
Om man bara fick välja ut en nyckelspelare i varje lag så måste man välja Ronaldo i Portugal. Världens (kanske) bästa spelare har nu kommit igång på riktigt och börjat leverera. Om Tjeckien ska ha någon chans över huvud taget så måste man stoppa Ronaldo. Antagligen blir det Tjeckiens högerback Theodor Gebre Selassie som får uppgiften att stoppa storstjärnan. Men jag är högst tveksam till om han lyckas.

Tjeckiens nyckelspelare är lagkaptenen Tomas Rosicky, men han har dessvärre en inflammerad hälsena och det ser inte ut som om han kommer till spel idag.

Matchen ikväll
Matchen ikväll blir en riktigt spännande match där jag tror Portugal kommer stå som segrare. Portugal har betydligt större bredd än Tjeckien och den enda chansen jag anser att Tjeckien har är att spela väldigt defensivt och kontra. Men det förutsätter att tjeckerna gör mål på alla sina lägen.

Jag skulle inte tro att Tjeckien gör det och därför blir mitt tips 2-0 till Portugal.

Mathias Bengtsson, 14 år
Gagnef (Dalarna)Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *