Inför Portugal-Spanien

Publicerad:

Castrol EDGE Performance data har kikat närmare på Portugals och Spaniens mittfält och försvar inför stundande EM-semifinal, samt analyserat Ronaldos skottvillighet. Hittills har Spaniens mittfältstrio Xavi, Xabi Alonso och Sergio Busquets slagit hela 91 procent av sina passningar till rätt adress och Pepe har varit en klippa i det Portugisiska försvaret. Ronaldo har skjutit fler skott än någon annan.

Det spanska mittfältets passningsspel levererar
Castrol EDGE Performance data visar att Spaniens centrala mittfältstrio Xavi, Xabi Alonso och Sergio Busquets har visat toppform under UEFA EURO 2012™ med en passningsstatistik på hela 91 procent till rätt adress.

De nuvarande EM-och VM-mästarna ställs i den första semifinalen mot sin Iberiska granne Portugal som också har en begåvad mittfältstrio i form av Raul Meireles, Joao Moutinho och Miguel Veloso. Hittills har dock Spaniens mittfält överglänst det portugisiska både i mål och skottvillighet. Spanjorerna har också haft dubbelt så mycket bollkontakt och slagit fler än dubbelt så många passningar jämfört med Portugisiska mittfältet, samtidigt som de spanska mittfältarna har bättre träffsäkerhet i sina passningar.

Men Portos Moutinho har också visat storform under mästerskapet med två assister hittills, en mot Danmark och en till Cristiano Ronaldos avgörande mål mot Tjeckien. Varken Xavi, Xabi Alonso eller Busquets har slagit någon målgivande passning än så länge.

Hittills har mittfälten i båda lagen spelat nära varandra, i och kring mittcirkeln större delen av turneringen och det är framförallt där kampen om mittfältet kommer att stå i morgondagens match.

Real Madrids försvarsklippa PEPE ställs mot Barcarivaler
Enligt Castrol EDGE Performance har Portugals tuffing Pepe varit en av nyckelspelarna i Portugals väg till semifinal. Utöver att han gjorde lagets första mål i UEFA EURO 2012™ har han också skapat fyra målchanser.

Det kan jämföras med Spaniens centrala försvarsduo Gerard Pique och Sergio Ramos som hittills varken har gjort mål eller skapat målchanser åt sina lagkamrater. Det trots att Pique har haft bollkontakt hela sju gånger innanför motståndarnas straffområde. Däremot har de spanska spelarna varit mer framgångsrika i att fördela bollarna till rätt adresser jämfört med Pepe och hans defensiva kollega Bruno Alves.

Men den huvudsakliga uppgiften för en försvarare är att försvara och även här har Pepe imponerat, speciellt med sina bollvinnaregenskaper. Han har varit inblandad i 28 bolldueller och vunnit hela 86 procent av dem. Han har också bara dragit på sig en frispark hittills vilket går emot de flestas bild av honom som en alltför fysisk spelare.

Ronaldo har skjutit fler skott än någon annan
Castrol EDGE Performance analys visar att Ronaldo börjar nå sin klubbform även i nationslaget, och Real Madridspelaren slår alla möjliga rekord under detta EM. Han har bland annat avlossat fler skott (inklusive blockade skott) än vad någon annan spelare gjort i tidigare mästerskap mätt från 1980 och framåt.

Av hans 30 skott hittills har tre resulterat i mål.

Fyra av Ronaldos skott under UEFA EURO 2012™ har också träffat trävirket vilket är fler stolp–eller ribbträffar än vad någon annan spelare har skjutit under ett och samma mästerskap (1980-2012).

Eftersom Ronaldo oftast startar på vänsterflanken är han favoritläge att bryta in och lägga över till högerfoten, något som Spaniens högerback (och tillika Real Madrid-spelare) Alvaro Arbeloa säkert är väl medveten om.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *