Ineffektivt Ryssland och långskotts-Polen

Publicerad:
EM 2012, Polen and tagged , . Bookmark the permalink.

Polen var nästan tvungna att ta poäng för att EM-drömmen skulle leva vidare. Man börjar rättså bra, men det är ändå Ryssland som äger spelet mest. Men i andra halvlek kom Polen in som ett nytt lag och plötsligt blev det match igen. Här följer en matchanalys:

Redan i sjunde minuten blev den Ryske målvakten Malafejev göra en jätteräddning för att förhindra Polen från att ta ledningen. Obraniak slog en bra frispark mot målet men bollen stoppades av en snabb fotparad.

Efter 18 minuter in i matchen ligger bollen i Rysslands mål. De Polska supportrarna och den polska bänken jublar. Men spelarna tittar ängsligt bakåt. Jodå, flaggan är uppe och spelet är avblåst för offside. Målet räknas, till publikens stora missnöje, alltså inte.

I 36:e minuten får Ryssland en frispark i ett bra läge en bit utanför straffområde. Lagkaptenen Andrei Arschavin slår den helt perfekt över försvararna. Där finns en framrusande Alan Dzagoev som nickar in bollen bakom en chanslös Przemyslaw Tyton. Tvåmålsskytten från premiären gör det igen och nu går han upp i ensam skytteligaledning.

I den andra halvleken visar Polen direkt att man inte har gett upp matchen. Redan i den 46:e minuten får Lewandowski en boll mot sig och är ytterst nära från att komma i friläge. När den andra halvleken bara är 11 minuter gammal så kommer Polen i en kontring. Jakub ”Kuba” Blaszczykowski vänder in från högerkanten och dundrar in 1-1 invid bortre stolpen. Malafejev slängde sig för att nå bollen, men förgäves. Den hårda vänstersläggan går in i mål och nätet står som en strut bakom honom.

Det är nästan omvända roller från första halvleken. Polen pressar och Ryssland får bara låna bollen någon gång ibland och då blir det sällan farligt. Nästan helt tvärtom mot vad det var innan. Det blir inte så många mer farligheter i matchen och den slutar 1-1.

I och med poängen så är Ryssland klara för kvartsfinal. För Polen så är tre poäng ett måste mot i sista matchen, för att kvartsfinalsdrömmen ska leva vidare. Något som är lite oroväckande är att i ingen av de två första matcherna så har man varit bra i hela matchen. I båda fallen har det bara räckt till oavgjort. Nu måste man alltså vinna och om man bara gör en bra halvlek så finns det en risk att det inte räcker.

En mycket positiv sak är dock att de två nyckelspelarna har varit riktigt heta i båda matcherna. Det är också dom som har stått för Polens målskörd i detta mästerskap. Robert Lewandowski gjorde mål mot Grekland och Jakub Blaszczykowski gjorde mål i den här matchen.

Det kommer bli en mycket spännande sista omgång i grupp A. Frågan är om det blir Tjeckien, Grekland eller Polen som gör Ryssland sällskap till Kvartsfinalen. Om fyra dagar så vet vi svaret.

Mathias Bengtsson, 14 år
Gagnef (Dalarna)Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *