Hjälteinsatts mot Holland – EM här kommer vi

Publicerad:
EM 2012, Featured and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Jag måste medge att jag var skeptisk inför matchen mot vice världsmästarna med tanke på Sveriges spel de senaste matcherna. Men hur underbar är inte idrotten när den gör en positivt överraskad. Hamrén gjorde en del ändringar i sin startelva ifrån Finlandsmatchen, Anders Svensson kommer in likaså Ola Toivonen, sedan flyttar han upp Rasmus Elm som högermittfältare och flyttar över Sebastian Larsson som vänstermittfältare. Det mest anmärkningsvärda är att Chippen Wilhelmsson flyttas från startelvan till läktaren. Med många förändringar i ett lag kan det ibland bli totalt kaos.

De första tio minuterna är det väldigt mycket Holland men redan från start låg Sverige bättre i positionerna och kändes mer taggade än mot exempelvis Finland. I den 14:e minuten får Sverige frispark en bit utanför det holländska straffområdet och Kim Källström stegar fram. Frisparken är helt fantastisk och rakt i krysset, helt otagbart för målvakten Vorm. Det otroliga är ett faktum, Sverige är i ledningen. Efter 22 minuter anfaller Holland på vänsterkanten genom vänsterbacken Pieters, inlägget är bra och når måltjuven Klas-Jan Huntelaar som inte gör något misstag, Holland är ikapp. Svenskarna hamnar på efterhand, man får inte släppa Huntelaar så fri. När matchen är en halvtimme uppstår ett jätteläge för Ola Toivonen att återge Sverige ledningen men han skjuter över, där ska det bara vara mål. Två spelare som gör ett jättejobb för Sverige i matchen är Johan Elmander som springer något kopiöst och Anders Svensson som ligger rätt i positionerna i stort sett hela tiden, dessutom vinner han väldigt mycket boll. En tydlig svaghet hos Holland är absolut deras mittförsvar, de känns väldigt osäkra och har sånär ställt sin egen målvakt vid flertalet tillfällen. I halvtid står det 1-1 och även om Holland har väldigt mycket boll så känns Sverige stabila. Här gör Sverige en av de bättre halvlekarna på länge.

Andra halvlek börjar inte roligt med svenska ögon för redan i den 49:e minuten gör Holland 2-1 genom Dirk Kuyt efter att Isaksson tvingats lämna retur. Man bör däremot säga att målet verkligen inte kan lastas på Isaksson då han är på Kuyts boll men inte lyckas hålla skottet från målet. Målet kändes oerhört tungt men svenskarna gav inte upp, redan fem minuter senare får Sverige straff efter att bollen tagit på Van der Wiels hand, straffen är solklar. Fram stegar Sebastian Larsson som slår en iskall straff och Vorm slänger sig åt helt fel håll. Efter ytterligare två minuter hamnar Råsunda i extas, Elmander driver in bollen i straffområdet och spelar snett bakåt, bollen kommer fram till Ola Toivonen som skjuter 3-2 till Sverige. Sex minuter senare har Sverige ännu ett läge för både Toivonen och Elmander efter ett inkast från Rasmus Elm.

Holländarna anfaller och anfaller och det känns farligt även om det lilla sista saknas mycket tack vare en bra positionering av svenskarna samt ett fantastiskt målvaktsspel av Isaksson. Inhopparen Elia gör ett piggt inhopp men han har ändå väldigt svårt att ta sig förbi Mikael Lustig. I den 85:e minuten slår Rasmus Elm en snabb frispark som sånär går i mål, Vorm hinner precis få fingrarna på den. De sista minuterna blir väldigt nervösa då det är väldigt mycket Holland i anfall.

Slutsignalen ljuder och Sverige är i EM 2012, nu är nästa sommar räddad. Vilken otrolig hjälteinsats av Sverige. Man måste verkligen hylla laget efter denna match, alla stod upp för varandra och hjälptes åt.

Sveriges sorti från stora mästerskap blev bara ett missat mästerskap(VM 2010) för nu är vi tillbaka i finrummet. Nu hoppas vi på feststämning nästa sommar, till dess njuter vi av denna bragd som Sverige har klarat av, det är inte illa det.

Adam Edvardsson

Läs även;
Länderna klara för EM
Resultat kvalmatcher 111011Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *