Funkar verkligen 4-4-2?

Publicerad:

Fotboll förändras över tid och det är därför ingen slump vilka semifinallagen är. Sverige har en del att lära. Inte enbart Sverige som landslag utan som fotbollsland där förändringarna måste påbörjas helt från grunden om vi i framtiden ska vara med och slåss om EM-medaljerna. Svenska landslaget spelar en omodern fotboll och har inte följt med i den internationella utvecklingen.

Min far berättade alltid för mig att när han var ung och spelade fotboll, vi är på 50-talet och tidigt 60-tal nu, så hade man fem anfallare på planen och att alla lagen hade det. Han berättade att det alltid var full fart framåt och man alltid satsade på att göra så många mål som möjligt. Sedan hände något. Fotbollen började gälla mycket mer och man blev försiktigare. Man började ta ut ett par anfallare och spelade mer defensivt (som ändå i första taget var offensivt). De som var först med detta lyckades bra och efter åren gick anpassade sig fler och fler inom fotbollen till detta. Detta blev efter ett par decennier en modern 4-4-2 formation som skulle komma att hålla sig länge.

Varken Spanien, Portugal, Tyskland eller Italien som idag är i EM-semifinal spelar 4-4-2. Jag vet att det ser ut så för italienarna ibland, men de spelar faktiskt 4-3-1-2. Förra EM:et var det Tyskland och Spanien i final. Fotbollen har utvecklats och 4-4-2 matchar inte modern fotboll längre.

I allsvenskan spelar de flesta lag 4-4-2 och har gjort det väldigt länge. Djurgården hade några fina år för ca 10 år sedan då laget tog några guld genom att spela 4-3-3 men svensk fotboll bejakade inte detta. Svenska unga talanger fostras inte att spela modern fotboll som man gör i europeiska toppen. Här finns ytterligare utrymme för förändringar, ungdomsfotbollen måste bli mycket hårdare ända ner till åtta-nio-årsåldern i Sverige. Att så smått redan där börja pressa fotbollsspelarna. Tänk er Chelseas, Uniteds, Barcelonas ungdomsakademier, så stora dessa är. En spelare om året kommer fram. Denna spelare är fostrad att spela modern fotboll. Sverige producerar inte tillräckligt bra och många talanger med den struktur som råder.

Tittar vi på dagens landslag är finns det enligt min mening en spelare som är en typ som passar en modern 4-3-3 eller 4-2-3-1 uppställning, förutom Zlatan då, och det är den offensive vänsterbacken Martin Olsson. Sanna mina ord, han kommer inom ett par år att spela för en toppklubb i Europa. Att Lustig ska vara Sveriges bästa högerback säger en del om hur långt efter Sverige verkligen är.

England har aldrig lyckats ordentligt i EM. Laget åkte ut efter att Roy Hodgson spelat en defensiv 4-4-2 mot Italien. Hodgson som varit med länge har inte utvecklat sitt tänk. Det är samma tänk han hade när han var tränare i Halmstad och Malmö FF och är ett bra exempel på varför utvecklingen måste följas. Svensk fotboll måste moderniseras, hela landet måste tänka nytt. Det gäller även andra länder i Europa. Så länge ingen förändring sker kommer länder som Tyskland, Portugal och Spanien dominera.

Chris BergLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *