För- eller nackdel att möta en värdnation?

Publicerad:

Det talas ofta om det tuffa med att möta en värdnation i en öppningsmatch i ett fotbollsmästerskap. Något som även svenska landslaget pratat en hel del om. Sverige möter som bekant Ukraina i sin öppningsmatch i Kiev på måndag (11/6) och lär då mötas av ett massivt publiktryck.

Men vad säger egentligen statistiken om Sveriges chanser att lyckas i EM-premiären? De senaste sju mästerskapen har värdnationens öppningsmatcher slutat enligt nedan.

1984: Frankrike-Danmark 1-0
1988: Västtyskland-Italien 1-1
1992: Sverige-Frankrike 1-1
1996: England-Scwheiz 1-1
2000:* Belgien-Sverige, 2-1, Nedeländerna-Tjeckien 1-0
2004: Portugal-Grekland 1-2
2008:* Schweiz-Tjeckien 0-1, Österrike-Kroatien 0-1

*Dubbelt värdskap

För att sammanfatta lite, de sju senaste mästerskapen har värdlandet vunnit tre, spelat oavgjort tre, och förlorat tre. Alltså verkar det inte nödvändigtvis vara en nackdel att möta ett värdland i en öppniningsmatch. Att ha stödet av hemmasupportrarna kan vara en stor fördel men ibland kanske även detta kan vara en extra press på laget och då istället påverka spelarna negativt. Det finns såklart massor av andra faktorer som påverkar resultatet på måndag (11/6) och hur matchen slutar kan vi bara vänta och se. Men att säga att Ukraina är har större chanser att vinna endast med tanke på hemmaplan är kanske ändå att ta i då det är mycket annat som kommer påverka matchens utgång.

Vilhelm MüllerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *