Ett första steg mot EM 2020

Publicerad:

De europeiska landslagen har nu efter sommarens världsmästerskap tagit de första kliven mot EM som sommaren 2020 spelas runtom på vår kontinent. Det hela har skett genom att den nya ligan Nations League inletts, som är en väg för lagen att kvala sig in till mästerskapet. Av de totalt 24 EM-platserna kommer 4 tilldelas lag som når stora framgångar i ligan, men vilka dessa blir avgörs först så sent som i mars 2020, bara drygt tre månader innan själva turneringen spelas.

I Nations League har lagen delats in i fyra divisioner där man sedan lottats in i fyra grupper om tre eller fyra lag. Alla lag möter varandra inom grupperna, där mötena består av en match på hemmaplan och en på bortaplan. Lagen som möts är relativt jämna, vilket gör att det på förhand kan vara svårt att gissa sig till en klar vinnare.

De lag som vinner sina grupper går i sin tur vidare till playoff-spelet som äger rum om 1½ år, där 16 lag skall bli fyra. De lag som slutligen står kvar ansluter till de 20 redan kvalificerade EM-lagen och får vara med och göra upp om mästartiteln.

Sverige är lottade in i samma grupp som Ryssland och Turkiet och har hittills endast hunnit med ett av sina fyra inplanerade möten. Matchen mot Turkiet slutade i en 2-3 förlust och laget befinner sig just nu i gruppens botten. Skulle man befinna sig här även när ligan är över klättrar man ner till en lägre division inför nästa upplaga, samtidigt som en gruppvinst gör att man avancerar uppåt.Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *