England nya mästare i fotboll på damsidan

Publicerad:

De engelska damerna lyckades med den bedrift som herrarna misslyckades med i fjol – att vinna ett EM-guld inför hemmapubliken på Wembley Stadium.

I söndags avgjordes damernas fotbolls EM 2022, där England och Tyskland var lagen som tog sig hela vägen till den sista kampen. Slutresultatet skrevs till 2-1 efter att Chloe Kelly blivit stor matchhjälte på övertid. Detta är Englands första EM-guld på damsidan och en stor revansch efter förra årets förlust i semin mot Nederländerna.

Tyskorna, som har hela åtta EM-guld i ryggen, fick nöja sig med ett silver och får nu istället hoppas på större framgångar för herrarna i vinterns världsmästerskap. Denna resa kan du följa på Wm-fussball.com.

Även för Sverige blev mästerskapet en stor framgång. Man lyckades vinna sin grupp efter att ha spelat oavgjort mot Nederländerna samt besegrat såväl Schweiz som Portugal. I kvartsfinalen väntade Belgien, ett lag som de svenska damerna kunde besegra efter ett välbehövligt mål på tilläggstid av Linda Sembrant. Det såg dock ut som att Sverige skulle ta ledningen redan i matchens första halva, men Stina Blacksteinus mål dömdes bort för offside.

Semifinalen blev dock en helt annan historia där laget föll hårt mot England med 4-0. De engelska damerna visade snabbt var skåpet skulle stå och ångade på lika hårt som de gjorde under hela turneringen. Bland annat krossade laget Norge med 8-0, siffror som vi aldrig tidigare skådat i mästerskapet.

Trots att det inte spelas någon match om tredjeplatsen i EM så kan de svenska damerna ändock titulera sig som det tredje bästa landslaget i Europa, på en delad plats med Frankrike.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *