En vinter med fotbolls VM

Publicerad:

2022 var ursprungligen ett så som skulle bjuda världen på en fartfylld VM-sommar. Men istället får vi nu en efterlängtad EM-sommar med damlandslagen i fokus. Dock kommer året inte passera utan ett världsmästerskap. I mitten av november drar nämligen det 22:a världsmästerskapet igång i Qatar.

Detta är dock inte den enda anledningen till att turneringen hålls under vinterhalvåret. I värdnationen Qatar når temperaturerna upp till mycket höga nivåer under sommaren, vilket gör ett VM i november betydligt med behagligt.

Turneringen kommer att bjuda på 64 spännande kamper mellan landslag ifrån alla världens hörn. Måndagen den 21 november inleds turneringen med de första matcherna, där Senegal och Nederländerna blir de första att ställa sig på planen. För ovanlighetens skull blir det alltså inte värdnationen själv som får äran att inviga turneringen. Qatar kommer dock spela sin inledande match senare under den första matchdagen, då på Al Bayt Stadium i Al Khor.

Sammanlagt ska åtta arenor i fem olika städer att nyttjas, där majoriteten av arenorna byggts upp specifikt till årets turnering. För att minska ner på miljöpåverkan kommer dock flera av dessa att plockas bort efter att matcherna spelats klart, alternativt minskas ner i kapacitet till en mer funktionell storlek som då kan nyttjas till andra evenemang.

Än så länge är 29 av de 32 deltagande länderna spikade och under de kommande veckorna blir även de sista platserna uppbokade. Först ut är Ukraina, Skottland och Wales som gör upp om den sista platsen i grupp B där England, Iran och USA återfinns. Utöver detta är Förenade Arabemiraten, Australien och Peru, samt Costa Rica och Nya Zeeland lagen som har möjligheten att ta plats i grupp D och E.

Dessvärre får vi inte de Sverige i turneringen, då de slogs ut i den direkt avgörande kvalmatchen mot Polen. Däremot kommer de svenska supportrarna kunna följa allt som sker i turneringen hos SVT och TV4.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *