Em kval Sverige och avancemang

Publicerad:

Kvalet till EM 2012 är nu lite mer än halvvägs med 4 matcher som återstår. Hittills har Sverige haft goda resultat (med undantag för storförlust mot Holland) och är för tillfället bästa 2:a och därmed direktkvalificerad till EM i polen och Ukraina.

Sverige har just nu ett poängsnitt på 2,5 med den närmaste 2:an som är Montenegro på ett snitt av 2,2. På delad 3:e plats finner vi Ryssland, Slovakien & Kroatien på 2,17 poäng samt på delad 6:e plats är våra grannar Norge & Danmark på 2 poäng vardera. Jämförelsen är enbart gjord på de som inte leder sin grupp, noterbart är att Ryssland & Slovakien ligger på samma poäng och antal matcher som ledaren i gruppen, nämligen Irland. För att se samtliga tabeller så klicka här.

Sveriges avslutningsmatcher är mot Ungern, San Marino, Finland och Holland. Om vi antar att Sverige besegra alla lagen utom Holland så skulle Sverige hamna på ett poängsnitt på 2,4. Under de premisserna så skulle Montenegro vara tvungen att vinna sina tre sista kvalmatcher, där de spelar borta mot Wales & Schweiz samt hemma mot England. Det är alltså ingen lätt uppgift för Montenegro.

För att Ryssland eller Slovakien ska kunna direktkvalificera sig behöver de vinna samtliga sina matcher och då kunna uppnå ett snitt på 2,5 poäng. I och för sig så innebär detta att de kommer att vinna gruppen och då kan 2:a i gruppen som mest få ett snitt på 2,2.

Kroatien har ett liknande lägen med att de behöver vinna samtliga matcher för att bli bästa 2:a, men även i detta fallet så betyder detta att de vinner gruppen och 2:a skulle då bli Grekland på 2,2 poäng i snitt.

Med detta som underlag så har verkligen Sverige sitt öde i sina egna händer med goda förutsättningar för direktavancemang.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *