EM 2016 i Frankrike

Om några månader är det dags för sommarens första fotbollsfest – i Frankrike. Tjugofyra lag spelar i EM 2016 som börjar den 10 juni med matchen mellan Frankrike och Rumänien på Stade de France. Sverige är med i slutspelet och spelar i Grupp E med Irland, Italien och Belgien. Vill du satsa några kronor på att Zlatan hjälper Hamrén att avsluta sitt tränaruppdrag med en buckla? Eller föredrar du spela på lågoddsare som Frankrike, Spanien och Tyskland? Flera spelbolag erbjuder dig möjligheten att tippa vinnaren redan nu. Det är därför på sin plats att du får veta lite mer kött på benen inför den största fotbollsfesten i sommar.

EM kvalet – kort sammanfattning
Det har skrivits en drös av artiklar om EM-kvalet till Frankrike. Vi vill fräscha upp minnen något nu när det snart är dags för slutspelet.  Kvalturneringen ansågs av många vara en tråkig historia efter lottningen i Nice i februari 2014. I och med att antalet slutspelsplatser ökade från sexton till tjugofyra trodde de flesta på en bekväm kvalresa för favoriterna. Så blev inte riktigt fallet.

Nu talar vi först och främst om Holland – ett lag som har gjort riktigt bra ifrån sig i VM i Sydafrika (silver) och Rio (brons). Holland vann EM 1988 och har sedan dess nått kvarten på fem av sex försök i EM-sammanhang. Nu gjorde laget ett riktigt katastrofkval och slutade fyra i sin kvalgrupp bakom Tjeckien, Island och Turkiet. Holland ”lyckades” med bedriften att skrapa ihop bara en poäng på sex matcher i inbördes möten med dessa tre lag. Fyra vinster mot Kazakstan och Lettland hemma och borta hjälpte föga. Andra lag som av många tippades nå slutspelet, men som till slut åkte ur är Grekland, Danmark och Serbien.

Netherlands-vs-Czech-RepublicDet gick inget vidare för Snejder och hans Holland i kvalet till EM 2016. Laget förlorade alla viktiga matcher och missar därmed slutspelet.

Källa: http://www.augsburger-allgemeine.de/sport/fussball/Ohne-Holland-fahr-n-wir-zur-EM Die-deutsche-Presse-ist-schadenfroh-id35785427.html

    Tre lag överraskade stort i kvalet:

  • Island har utvecklats till ett fantastiskt landslag under Lars Lagerbäck och har enligt oddssättare bra chanser att gå vidare ur Grupp F med Portugal, Ungern, Österrike som motståndare.
  • Nordirland är en annan överraskning som faktiskt vann gruppen före Rumänien och Ungern och får nu debutera i EM.
  • Albanien spelar också sitt första EM någonsin efter att ha slutat som grupptvåa i kvalgruppen med Portugal, Danmark, Serbien och Armenien. Två ytterligare lag som aldrig tidigare nått EM, men som nu äntligen får chansen är Wales och Slovakien.

Hur spelas EM slutspel 2016?
I och med att det är hela 24 lag som är med i slutspelet denna gång känns det som att det behövs en bra genomgång av turneringsformatet. Vi gör vårt bästa för att hålla oss korta. Vill du veta mer om fotbollsfesten, kika gärna på Telegraphs artikel om EM 2016 och kolla deras video som förklarar mer om formatet.

De 24 lagen är indelade i åtta grupper där alla möter alla. Sverige hade otur med lottningen och spelar i samma grupp som Belgien och Italien. Både Belgien och Italien anses vara några av de största utmanarna till EM-guldet. Grupptvåan möter vinnaren av Portugals grupp, medan grupptrean (om trean kvalificerar sig) riskerar att möta Frankrike eller Spanien direkt i åttondelsfinalen. Endast de fyra bästa grupptreorna går vidare till åttondelsfinalen.

Två lag från varje grupp samt fyra treor med flest poäng går alltså vidare. Ligger treorna på samma antal poäng är det målskillnaden som avgör.

Åttondelsfinalerna inleds den 25 juni i Saint-Étienne. Räkna med en stor fotbollsfest i hela Frankrike mellan den 25 och den 27 juni då alla åttondelsfinaler spelas. Åtta matcher under tre dagar ger möjligheten till en . Tyvärr är det nu för sent att registrera sig för EM-biljetter på UEFAs hemsida. Sista anmälningsdagen var den 1 februari. Hittar du ett sätt att köpa biljetter, satsa på den 25 juni i Lens, den 26 juni i Saint-Denis och den 27 juni i Lyon. Då kommer du garanterat att få se Sverige om våra blågula grabbar når åttondelen.

medium_QkiRwrmqe3MeruJCB9xF1aoozKgQRuTgFoYQTX3epBk

Stade Geoffroy-Guichard i Saint Étienne  är känd för sina heta rugbymatcher. Här kommer den första åttondelsfinalen mellan grupptvåorna i Grupp A resp C spelas. Vi tippar på att det blir Schweiz mot Polen.

Källa: http://www.itv.com/euro2016/venues/euro-2016-venue-guide-stade-geoffroy-guichard-saint-etienne

EM 2016: favoriter och outsiders
De flesta oddssättare är överens om att värdlandet Frankrike, VM-vinnarna Tyskland och titelförsvararen Spanien är de hetaste kandidaterna till att kamma hem segern i EM 2016. Oddsen på dessa favoriter ligger på mellan 4 och 6 gånger pengarna.

Utmanare är Belgien, England, Italien och Portugal som ligger snäppet efter, med odds på mellan 10 och 18. Det känns som att Belgien har sin största chans någonsin att vinna EM. De förlorade i finalen i EM 1980 mot Västtyskland i Italien och först nu tjugosex år senare har de ett lag som är bra nog för att slåss om titeln.

Lag som kan skrälla i år är enligt oddssättare Kroatien (odds 25) och Österrike (odds 40). De ingår bland de största favoriterna hos de flesta spelbolagen.

Åtta lag befinner sig i mittenskiktet. Schweiz, Polen, Wales och Ryssland ligger alla på ungefär samma oddsnivå (65 gånger insatsen). Sverige, Island, Turkiet, Ukraina och Tjeckien har något högre odds för EM-seger –mellan 70 och 100 gånger pengarna.

Bland outsiders återfinns Irland, Slovakien och Rumänien samt lagen som nästan ingen tror på – Ungern, Nordirland och Albanien.

Vem vinner skytteligan?
Två herrar vill gärna visa var skåpet ska stå i EM 2016 – Cristiano Ronaldo och Zlatan. Ingen av dessa har lyckats åstadkomma något fantastiskt i landslagssammanhang. Nu när karriären lider mot sitt slut är det upp till bevis.

Spelbolagen tror mest på Thomas Müller, Cristiano och fransmännen Benzema, Griezmann och Giroud som alla är lågoddsare. Polacken Lewandowski, belgaren Lukaku och spanjoren Diego Costa är också heta kandidater.

Det är oerhört svårt att tippa bäste målskytten, men i år är det något enklare än i tidigare EM. Nu vet vi att hela sexton lag får en extra match i form av en åttondelsfinal. Det gör att vi inte behöver oroa oss för för lite speltid och därmed för få mål för de vassaste anfallarna som inte spelar för de starkaste landslagen.

Zlatan har med andra ord rätt bra chanser att kamma hem titeln, även om Sverige inte går vidare till kvarten. Vi hoppas att han kommer att lyckas och tre till fyra mål mot Irland kan räcka. Bäste målskytten i EM 2008 Villa gjorde 4 mål. Under EM 2012 gjorde ingen spelare fyra mål.

1888537_w2

Fernando Torres fick guldskon för sina tre mål i EM 2012. Vi hoppas att det blir Zlatan som vinner priset i EM 2016.

Källa: http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Photo/competitions/General/01/88/85/37/1888537_w2.jpg

Tyvärr får du hålla dina tankar för dig själv denna gången. Kommentarfältet är nämligen stängd.