EM 2012 – med fokus på rätt ställe

Publicerad:

Sverige är klara för EM 2012 och det är stort. Ett lag med hjärta som presterat genom hela kvalet. Ändå debatteras det huruvida en spelare gör hela landslaget till ett bättre eller sämre kollektiv.

Hypotesen lyder att Zlatan positionerar sig centralt i boxen med hård bevakning som medför att inget utrymme lämnas till mittfältarna. När Zlatan inte är med drar Elmander sig till utkanterna av den centrala ytan i boxen för att lämna plats åt mittfältare som ankommer sent mot en lättare bevakning.

Motsägelsefullt i debatten är att Zlatan skapar ytor genom hans hårda bevakning. Samtidigt skapar Elmander ytor genom att han rör sig lite utanför centralt. Båda skapar alltså ytor.

En noggrannare kartläggning visar var Zlatan berörde bollen i och strax utanför boxen i matcherna mot Moldavien hemma och Holland borta, detta att jämföras med var Elmander berörde bollen i returmatcherna utan Zlatan.

Av grafiken framgår ingen tydlig skillnad som visar på att sent ankommande mittfältare in mot boxen gynnats oavsett vem av dessa båda anfallare som varit på planen. Vari ligger då skillnaderna som gjorts gällande för att stödja hypotesen? Ur debatten har framkommit olika statistiska grunder för att stödja påståendet, kanske till och med ett riktat och subjektivt stöd.

Ett sådant riktat stöd kan exempelvis vara att ta med matchen, som Zlatan inte spelade, borta mot Danmark i statistiken – Sverige vann egentligen inte matchen utan tilldömdes segern. Bedömningen görs att det är vilseledande att ta med segrar, i matcher utan Zlatan, i matcher mot motstånd som San Marino för åtta år sedan och att dessutom utesluta EM-gruppspelsmatcher samt VM matcher i sådan statistik. Det kan tilläggas att Zlatan vunnit 75 % av matcherna han varit med i, i detta EM-kval, och kan jämföras mot att Sverige totalt sett vunnit 80 % av matcherna.

Statistik är ett bra redskap att bedöma sannolikhet när det inte är möjligt att bevisa något på ett vetenskapligt sätt. Lika farligt som bra när sådant redskap missbrukas.

Faktum kvarstår att Sverige spelar EM i fotboll 2012 i Polen/Ukraina.

För svenska landslaget ligger nu fokus på verkligheten. Det gjorde den inte i Holland där Hamréns verklighetsuppfattning var snedvriden, lika snedvriden som debatten om Zlatans belastning för svenska landslaget är. Zlatan, Elmander och resten av den svenska truppen har gjort sitt för att ta sig till EM, det är den verkligheten hela Sverige ska fokusera på.

Det som krävs för att Sverige ska vinna matcher i EM är samma fokus som man hade hemma mot holländarna. Senast hade Sverige en struktur, laget var samlat och hade låg press högt i banan och hög press lägre i banan. Elmander jagade inte boll när holländarna rullade boll i backlinjen, han gick ner i banan istället. En liten detalj kan tyckas men poängen är att Hamrén och landslaget lärt sig läxan – svenska folket bör likaså.

För faktum kvarstår att Sverige spelar EM 2012.

Chris BergLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *