Det här är grupp A

Publicerad:
EM 2012 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Matcherna för grupp A spelas i Polen och just värdnationen Polen finns med i gruppen vilket gör gruppen extra intressant att följa. Vem som dömer matcherna är ännu inte klart men däremot är spelorterna klara, nämligen Warszawa och Wroclav. Öppningsmatchen spelas på National Stadium i Warszawa. Arenan är nybyggd och blev klar 2011 med en kapacitet på strax över 58000. En vacker och toppmodern arena med skjutbart tak.

Warshava är en mycket gammal stad med ca 1,7 miljoner invånare och har ett stort historiskt arv. Bara under 1900-talet upplevde staden andra världskriget samt en lång era med kommunism. Staden har på senare år gjort många försök att fräschas upp, man har renoverat och målat gamla byggnader för att ge staden en modernare look. Att få vara en del av EM 2012 blir ett fantastiskt uppsving för huvudstaden, därför har såklart både staden och landet höga förväntningar. Publiktrycket på National stadium kommer vara massivt!

Först ut att möta hemmanationen här blir Grekland. Det blir en tuff match mot grekerna som tog sig vidare från kvalet obesegrade och minns man tillbaka så vann Grekland mästerskapet sist detta hände! Polen ställer upp med ett ungt landslag, bland annat är kaptenen Jakub Błaszczykowski nyss fyllda 26 år. Vilja slår rutin?

Ryssland börjar mot Tjeckien på Manicipal Stadium i Wroclaw, även denna arena nybyggd och snygg med toppmoderna faciliteter. Publikkapaciteten här är på 42771. Wroclaw är en gammal industristad med nära 700000 invånare belägen i västra Polen. (Inte mindre än tio nobelpristagare kommer här ifrån.) I Wroclaw spelar den lokala högstaligaklubben Slask, även här finns lite historia med i bilden. Klubben bildades 1947 efter andra världskriget därav smeknamnet ”army men”.

Ryssland kommer med starkt lag och siktar naturligtvis på att förbättra sitt resultat från EM 2008 då nationen tog sig till Semifinal. De ryska toppskyttarna från kvalet heter Alan Dzagoev och Roman Pavlyuchenko, båda fyra mål vardera. Bästa målskytten i Tjeckien är backen Michal Kadlec med också han fyra mål i kvalet.

Värt att veta: Titlar i gruppen: Grekland 2004, Ryssland 1960, Tjeckien 1976 (Tjeckoslovakien).

Spelschema för grupp A:
8 juni: Polen – Grekland kl. 18:00 National Stadium.
8 juni: Ryssland – Tjeckien kl. 20:45 Minicipal Stadium.
12 juni: Grekland – Tjeckien kl. 18:00 Municipal Stadium.
12 juni: Polen – Ryssland kl. 20:45 National Stadium.
16 juni: Grekland – Ryssland kl. 20:45 National Stadium.
16 juni: Tjeckien – Polen kl. 20:45 Municipal Stadium.

Chris BergLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *