Dags för play-off!

Publicerad:

Man kan undra sig vilka namn som kommer att pryda löpsedlarna runt om i Europa på lördag. Idag spelas de första matcherna i play-off och med returmatch tisdag den 15/11. Högintressanta matcher och en plats i huvudturneringen står på spel. Det gäller med andra ord att fokusera och inte låta känslorna ta kontroll. Den risken finns emellertid i matchen mellan Turkiet och Kroatien. Vi minns matchen mellan de båda länderna under EM 2008 då Turkiet slog ut Kroatien på straffar. Nio av de besvikna spelarna från den dagen finns med i morgondagens kroatiska trupp. En av dessa är Vedran Corluka som beskrev den dagen som en av de sorgligaste i hans liv.

Estland ställs mot Irland och för första gången någonsin har Estland en het chans att ta sig till en huvudturnering – nationen har nämligen aldrig någonsin kvalat sig till varken VM eller EM. Giovanni Trapattonis Irland anses ha bra chanser att gå vidare ur denna fight då de är favoriter i bortamötet enligt de flesta stora internationella spelbolag. Hela Irland verkligen suktar efter ett EM-slutspel då de inte fått uppleva detta sedan 1988. Det lär dock blir en tuff match, Estland som är svårbedömda i dagsläget kan mycket väl bli en tuffare nöt än vad många på förhand tror. Laget som kanske inte hade den allra tuffaste gruppen i kvalet släppte i vilket fall som helst bara in 7 mål och gick vidare med blott en förlust. Ryssland vann gruppen.

Tjeckien har en till synes ganska överkomlig motståndare i form av Montenegro. Montenegro lyckades knipa andraplatsen i kvalet även om laget endast gjorde 7 mål på åtta matcher (att jämföra med Sveriges 31 mål på tio matcher). Tjeckien var given tvåa i sin grupp på förhand, Spanien blev som väntat övermäktiga som vann samtliga matcher. Tjeckien förlorade tre matcher i gruppen men räckte ändå till. Estland börjar på hemmaplan.

Portugal, som ställs ansikte mot ansikte mot Bosnien Hercegovina, anses vara en oväntad nation i play-off, förhandsfavoriterna till att vinna sin kvalgrupp förlorade direktkvalificeringsplatsen till förmån för våra rödvita grannar, detta samtidigt som Sverige knep bästa tvåan-platsen. Frågan är om Portugal kan höja sig till sin normala standard annars kan det bli problem. Intressant ska det bli att se Raul Meireles, om han nu startar, som haft en bra inledande säsong för Chelsea. Vad vore egentligen ett EM-slutspel utan storstjärnorna Christiano Ronaldo och Nani?

På tal om ett EM-slutspel utan storstjärnor. UEFA mottog i fredags en skriftlig överklagan mot Wayne Rooneys trematchersavstängning, från det engelska fotbollförbundet, för hans onödiga röda kort i sista matchen mot Montenegro. Noterbart här är att England själva tillämpar samma regler i Premier League, det vill säga tre matcher vid direkt rött kort (gäller inte målchansutvisning).

Chris BergLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *