Bedrövligt i Budapest

Publicerad:

Det svenska landslaget åkte till Budapest med målet att vinna och befästa sin plats som tvåa i sin kvalgrupp. Ungern som ställde upp utan de två ordinarie mittbackarna som båda var avstängda, utan mittfältsstjärnan Balázs Dzsudzsák och forwardsstjärnan Zoltan Gera som var skadade. Sveriges lag var fulltalligt förutom att Olof Mellberg var skadad. Efter segern mot Ukraina var humöret på topp i den svenska truppen och förbundskapten Hamrén sa bestämt att Sverige åkte till Ferenc Puskasstadion för att vinna.

Istället för att ta tag i spelet och visa vilka som var det bättre laget så började Sverige istället spela stressat och slarvigt. Antalet felpass var mycket hög och det enda egentliga anfallsspelet bestod av långbollar från backlinjen upp mot en alldeles för ensam Zlatan. Sedan Hamrén tog över har vi börjat vänja oss vid ett Sverige som spelar med ett varierat anfallsspel men mot Ungern fanns det knappt något anfallsspel alls. Första halvleken för tankarna till en match som man som svensk fotbollssupporter nästan hade glömt, nämligen den mot Turkiet i EM 2000. Det fanns dock en väsentlig skillnad från den matchen då det blev en del farligheter från Ungerns sida. I den artonde minuten tar Oscar Wendt bollen med handen och straffen är solklar. Fram stegar lagkaptenen Tamas Hajnal och skjuter..i ribban, svenskar kan pusta ut. Handsen var inte Wendts första misstag under matchen och två av dem skulle visa sig vara matchavgörande. Matchminut 44 och Ungern anfaller genom Rudolf som driver upp bollen och hittar en lucka eftersom Wendt ligger helt fel i placeringen, Szabics chippar bollen över Isaksson och hemmalaget leder.

Inga svenska byten gjordes i halvtid men redan i minut 53 byttes Rasmus Elm in istället för Anders Svensson. Ett bra byte skulle det visa sig då Svensson gjorde en av sina sämre landskamper. När klockan kom upp i en timmes speltid så tändes hoppet för Sverige då kvitteringen kom genom Christian Wilhelmsson. Sveriges spel blir aningen bättre under den halvleken men tyvärr räcker det inte mot Ungern. Wendts dåliga match fortsätter då han i den 52 minuten är nära att assistera Ungern till ytterligare ett mål men denna gången räddar Isaksson. I slutet av ordinarie tid är det dags för ännu en tveksamhet från Wendts sida. Kommunikationen mellan Wendt och Majstorovic är obefintlig när inhopparen Priskin assisterar Rudolf till 2-1 målet. Rudolf gör en bra match där han producerar ett mål och en assist. Endast två spelare i det svenska laget kan komma undan med godkänt och det är Wilhelmsson som ändå försökte utmana på sin kant och den andre är Elmander som sliter och kämpar något kopiöst.

Sverige förlorar matchen samtidigt som Norge vinner i Oslo vilket innebär att svenskarna tappar platsen som bästa tvåa till just norrmännen. Trots det finns fortfarande chansen att bli bästa tvåa och slippa playoffet till EM men då måste Sverige vinna alla de återstående matcherna i kvalet. Försöket till detta börjar redan på tisdag då Sverige spelar borta mot San Marino, en kross likt den Holland gjorde mot samma lag vore väl inte fel, de vann nämligen med hela 11-0. Vågar man hoppas på lika många mål från Sveriges sida nu i veckan?

Adam EdvardssonLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *